En formiddag med regnvejr – Grønland 1970

Tog søvnigt radioen klokken 7:30, der var blackout under opsejling. Finn Surlyk og Richard nåede igennem til Mestersvig i ret ophakket tilstand. Tove Birkelund kunne man kun høre bærebølgen på. Eckart Håkansson var ganske død. Så blev der totalt blackout.

Det var begyndt at regne, så jeg fik vores rygsække, støvler og udstyr indenfor i tørvejr.

Sidst på formiddagen klarede vejret op, så vi spiste vores frokost og blev enige om at bære vores fossilsække ned til kystdepotet og på vejen drage over til “massakrepladsen” ved Nathorst Fjeld, fotografere kranier, måle dem og tage dem vi ønskede at tage med hjem, med til pladsen på den anden side af elven.

Vi tog stenene over den navnløse elv og to så en enkelt tom rygsæk med os op til massakrepladsen. Uheldigvis forsvandt solen i nogle central-jamesonland skyer, inden Richard var færdig med sine fotografier. Vi tog 4 forskellige stadier af han moskus okse kranier med os. NB! På vejen op til Massakrepladsen passerede vi den lille runde sø. Der var 3 par odinshøns i den. Vi stod og så på dem medens de svømmede rundt. Troede at de sjove snurrenrundt bevægeler nogle af dem foretog sig nær kysten var hanners dansen, men vi blev belært om andre ting i fuglebogen da vi kom hjem. Hunnerne har de stærkeste farver og er størst, og de sjove bevægelser er en slags træden vande ved hjælp af hvilke de pisker fødeemner op fra bunden.

Vi fandt at vejen ud til depotet ved deltaet var blevet mere tørt siden sidst, på sydsiden neden for Nathorst Fjeld var der en ensom moskusoksetyr, hvilket fik Richard til at gå med pistolen i hånden hele vejen ud til spidsen. Den episode sidste år har virkelig givet ham skræk i livet.

Der var bitterlig koldt ude ved Hurry Inlet, så vi skyndte os tilbage igen.

Tomatsuppe og hakkebøf til aften.

Moskusokser:
5 oppe på i dalen, 2 på den anden side af Gåseelv, 3 i deltaet, senere en ensom tyr samme sted, ensom tyr på sydspidsen af Nathorst Fjeld, 2 ude i deltaet.

Så flere almindelige ryler i dag ligesom i går, det er dem, der udstøder den sjove snurrende lyd man hører så tit der ude. De løber rundt så hurtigt over tuerne at de ligner små brune mus, når man ser dem bagfra. Set forfra er de mindre vel kamuflerede med deres hvide bryst med det sorte skjold. Odinshønsene var en oplevelse, ellers er fuglelivet ret ensformigt:
Lille kjove, Kortnæbbet gås, Alm. ryle, Stenvender, Stor præstekrave og snespurv.

Avatar photo
Author: Ulla Asgaard
Globetrotter, Geolog, Mor, Underviser, og formidler gennem +80 år

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *