Primus’er og Jeep Epos’er – Grønland 1958

Atter i dag vækkede Ib Marcussen mig midt i en drøm.
Vi nåede at få os en frokostthe + kaffe, inden vi spredtes til vore forskellige arbejdspladser (Alfred Rosenkrantz, Ib og grønlænderne til Qaersut-jægerdal. Kristian Skou og jeg til Ny-Østers-Amminitlokalitetet. Bugge og Andersen i Lejren.)

Vi snakkede hyggeligt. Bl.a. berettede Rosenkrantz atter en del om de afdøde geologioriginaler, som jeg aldrig har kendt. Bøggild, Ravn, Hintze, V. Madsen m.fl – – – Han burde egentlig skrive ned, hvad han kan huske, det kunne være interessant at have til senere tider.

Skou og jeg har frosset i lokalitetet med anstand til ca 20:30. Vandrede så hjem til et køkkentelt, der var en sand overraskelse, for medens Bugge havde travlt andetsteds, havde Andersen ikke blot nået at skille alle primus’er ad og rense dem; men også lave den fineste orden i køkkenteltet, så det næsten ikke var til at kende igen; men det varer ikke længe før Bugge får det forvandlet til en rodebutik igen.

Bugge nærer en vis foragt for Andersen. Kalder ham bl.a. ubegavet. Andersen er absolut ikke dum, han har jo blot ikke en sådan skoleuddannelse som os andre. Han har da et herligt humør, lader sig aldrig gå på af noget. Og så er han fuld af opfindsomhed – – små praktiske ting dukker gang på gang op, som f.eks. det at lægge de svære rismåtter, som er beregnet til jeepene at køre op på ved nedsynkninger, som isolerende gulvtæppe i køkkenteltet – – – og utallige andre småting, som også beviser, at der ikke er det ringeste i vejen med mandens begavelse.

Der blev ikke snakket så meget i aften, vi var lidt trætte. Hvor er det pudsigt at se folk vandre hjem til deres telte fra køkkenteltet. – – Bugge og Ib med hver deres brændende køkkenprimus og jeg med min lille nyrensede primus, som jeg havde oppe til på-fyldning og så også tændte i køkkenteltet.

Feltdagbøger fra Sommeren Grønland 1958 - Ulla Asgaard
To af tre feltdagbøger fra Sommeren Grønland 1958 – Ulla Asgaard

Der er stadig ingen nordlys.

Ib og jeg kom forresten i går ved thelavningstid om eftermiddagen i køkkenteltet til at tale om Sachis sære evne til at læse vores tanker og ønsker. Han fortalte at de to på deres fjeldture ofte synger tostemmigt bl.a. “Grøn er vårens hæk”, som også findes med grønlandsk tekst. Sachi har en meget fin sangstemme ifølge Ib, jeg har aldrig hørt ham synge højt; men han går i lejren altid rundt og småsynger for sig selv.

I de sidste 14 dage er også Abila og Johansi blevet meget betænksomme og galante over for mig, jeg tager det som et tagn på, at de er færdige med at føle mig på tænderne og har accepteret mig.

Skou fortalte ude på lokaliteten, at der nu er et jeep-epos på trapperne – – dog ikke på alexandinerne, som vi først havde tænkt på, den har indtil videre 23 vers, går på melodien “Nu lider dagen – -“; men den bliver først foredraget til sin tid ved den store mik i Marrait.

Også i dag har det været køligt selv i solen.

Avatar photo
Author: Ulla Asgaard
Globetrotter, Geolog, Mor, Underviser, og formidler gennem +80 år

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *