Fønvinden river hårdt i teltet – Grønland 1970

Op klokken 8:30 efter radiokommunikationen. Vi kaldte Mestersvig op i den orden, der synes at være blevet vedtaget. Først Tove Birkelund, så Eckart Håkansson, så Finn Surlyk (som ikke reagerede i dag), så Richard Bromley og jeg. Mestersvig kaldte så Surlyk igen, der stadig ikke svarede.
Lang palaver mellem Mestersvig og Hinsteiner i Scoresbysund. Hinsteiner tilbød at Helicopteren på dens næste flyvning kunne tage noget med til holdene på Milneland.

Kort fra vores ekspeditioner til Jameson Land, Grønland
Kort fra vores ekspeditioner til Jameson Land, Grønland

Afsted i felten efter morgenmad. Richard ind i dalen vest for Nathorstfjeld og op ad bjerg 1’s nordlige side. Jeg op ad bjerg 1’s Sydhjørne.
Løs sandstensblok. 195 meter med ophiomorphalignende spor.

Blokke af pectinid standser i 280 meter, derefter tynde, bølgende sandstenslag vekslende med skifre.

Udtager orienterende prøver. Richard kommer hen til mig for at hente det sort/hvide kamera der ligger i min rygsæk. Han har plukket en buket til mig af Sedum Rosea.

Jeg samler og transporterer dagens prøver, fossiler og Richards Spotmatic ned i dalen, mens Richard klatrer tilbage, op af den stejle skråning for at fotografere fjeldet med det andet kamera.

Vi går tilbage til lejren.
Denne föhn-storm bliver ved, den var ved at blæse Richard ned af fjeldet, og tager nu og da voldsomt i teltene.

Et par kopper te, så middag, midt i denne radiokontakt først med Surlyk, som spørger os om Nathorst Fjeld, som han pr Interpolering fra bjerget overfor for noget helt andet end Rostenkrantz. Vi bliver enige om at tales ved i morgen tidlig.
Tove fortæller at hun er faldet ned og rullet flere gange rundt på Hartz-fjeld har slået sig noget, men ikke brækket noget. Eckart ligger i posen med halsbetændelse medens Claus samler sporfossiler.

Cacao med whiskey, i seng kl 22:30.

Moskusokse flokke set nær lejr på udtur: 8 voksne + 3 små kalve fra i går (sikkert samme flok som tidligere set den første dag). En flok på 7. En flok på 4 (vore venner fra Nathorst Fjeld)
På hjemturen sås ydermere en flok på 5.

Avatar photo
Author: Ulla Asgaard
Globetrotter, Geolog, Mor, Underviser, og formidler gennem +80 år

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *